Sommige van de nieuwe adviezen kunt u nu al toepassen. Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum vertelt daar meer over.

Meer peulvruchten

“Dit is de basis: in ieder geval 200 gram groente en 200 gram fruit per dag, volkoren graanproducten zoals brood en pasta, zachte vetten en olie in plaats van boter en harde margarine, niet te veel rood vlees en bewerkt vlees (incl. vleeswaren), enkele porties zuivel per dag, elke week vis, minder zout, minder frisdrank. Nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad die we gaan verwerken in de nieuwe Schijf van Vijf zijn: wekelijks peulvruchten, dagelijks wat ongezouten noten, dagelijks groene of zwarte thee, gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie (kookkoffie of cafetiere-koffie), minder vruchtensappen en liever geen alcohol.”

Meer volkoren producten

Peulvruchten staan al sinds 1953 in de Schijf van Vijf, maar de Gezondheidsraad adviseert nu er meer van te eten. “Peulvruchten verlagen het cholesterolgehalte en bevatten veel eiwitten. Door het cholesterolverlagende effect, hebben mensen minder kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast worden veel peulvruchten in Nederland verbouwd, en hebben deze een lagere voedselafdruk. Nog een voordeel is dat er zoveel soorten peulvruchten zijn, dat er eindeloos mee gevarieerd kan worden.” Het advies van de Gezondheidsraad om meer volkoren producten te eten en geraffineerde graanproducten te vervangen, wordt overgenomen; hoe dit wordt ingevuld, wordt nu berekend door het Voedingscentrum.