Henry van Dijk
Vleeskalverhouder

De mest wordt gezuiver, zo blijft er schoon water en een restproduct over. Dit laatste gaat naar het buitenland als meststof in de tuinderij. Innovatie en verduurzaming gaan vaak hand in hand. Zo ook bij de vleeskalverhouderij van Henry van Dijk.

Voeding

Van Dijk vertelt: “De uitgebalanceerde voeding heeft verschil - lende voordelen: de kalveren groeien beter en gezonder op, waardoor er minder antibiotica nodig is. Ik ben dan ook blij met de kennis, het onderzoek, de betrouwbaarheid en de begeleiding die ik hierbij krijg.” De proef met andere vloeren in de stallen is een sectoraal onderzoek betreffende dierenwelzijn. “Normaal zijn het houten roosters, nu testen we vloeren met een rubberen toplaag. Dit onderzoek moet uitwijzen of dit nog comfortabeler is voor de kalveren. Mijn bedrijf is één van de vier bedrijven waar deze vloeren getest worden.” Van Dijk kan niet zeggen hoeveel winst in geld deze maatregelen opleveren. “Ik doe dit niet zozeer om meer te verdienen, maar omdat ik denk dat maatregelen als deze straks een voorwaarde worden voor een duurzame sector.”