Het verlengen van die houdbaarheid gebeurt echter vaak door verhitting waardoor de smaak en structuur veranderen en voedingswaarden verloren gaan. Om het product weer de originele smaak en voedingswaarden te geven worden er vervolgens smaakversterkers en nutriënten toegevoegd. Dat is niet meer van deze tijd en kan beter.

Wij willen een transitie bewerkstellingen in de manier waarop ons voedsel houdbaar wordt gemaakt. Een transitie van oude technologieën als sterilisatie/pasteurisatie naar nieuwe milde conserveringstechnieken die de micro-organismen zonder of met minimale verhitting kunnen doden, zoals met hoge waterdruk of met een elektrisch veld. Hierdoor blijven de eigenschappen van het product waaronder de smaak en structuur beter behouden en wordt de houdbaarheid tegelijkertijd verlengd. En kunstmatige toevoegingen overbodig.

Het product is dan misschien niet een jaar houdbaar, maar wel 3- 4 weken en daarvoor krijg je een veel lekkerder en gezonder product.

Milde conservering kan voor heel veel producten worden gebruikt. Verse sappen en smoothies, pasta sauzen, zuivelproducten, dipsauzen, vleeswaren en vis maar ook kant-en-klaar maaltijden.

Echter, om deze verandering te realiseren moeten voedselproducenten grote investeringen doen in nieuwe producten en technologieën. En dat is een probleem.  

Want zolang de consument de producten niet kent en er niet om vraagt, komen de producten niet op het schap van de supermarkt te staan. En verandert er dus ook niks.

Wie zijn wij?

Wij zijn een promotieplatform voor mild conserveren dat mede mogelijk is gemaakt door de provincie Gelderland. Wij willen dat producenten, retailers en consumenten anders gaan denken over conserveren.

En we willen de huidige impasse doorbreken door onze kennis over mild conserveren te delen met producenten. Maar ook door retailers en consumenten hier actief bij te betrekken en nieuwe product ontwikkeling te faciliteren. Omdat wij er van overtuigd zijn dat dit ons eten lekkerder, gezonder en duurzamer maakt. Maar ook omdat Nederlandse bedrijven hierin koploper kunnen worden en daar hebben we allemaal baat bij.

Als jij ons daarin ook wilt helpen zou dat fijn zijn. Dat kan door onze proeverijen te bezoeken en onze facebook berichten te delen met vrienden. Kijk op  www.houdbaarvers.nl. voor onze agenda en laat je emailadres achter als je meer over ons initiatief wil weten.  Onze site is nog volop in ontwikkeling dus als je ideeën hebt of op een andere manier een bijdrage wil leveren, laat een berichtje achter!

Als bedrijf kun je je voor meer informatie over de technologieën en de mogelijkheden voor ondersteuning bij onderzoek, productontwikkeling en praktijktests, melden bij HFV BV, René Koster, tel. 0317 466269 of info@houdbaarvers.nl