Jint van Dijk
Voorzitter van de federatie Agrotechniek

Jint van Dijk is voorzitter van de federatie Agrotechniek, de brancheorganisatie van de agrarische mechanisatiesector. Hij vertelt: "Door innovaties is er veel meer mogelijk dan vroeger. Technologische verbeteringen zorgen voor minder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en uiteindelijk ook voor minder medicijnen voor het vee.”

Een voorbeeld: ”In de akkerbouw kunnen we nu de coördinaten van elk zaadje bepalen, neem dat gegeven maal miljoenen planten. Er worden geen zaden meer verspild, onkruid wordt geschoeld zonder een plantje te raken en gewasbeschermingsmiddelen worden precies daar toegediend waar het nodig is.”

Melkveehouderij

Ook in de melkveehouderij zijn er belangrijke innovaties. “Mest was een probleem, maar wordt straks een inkomstenbron: belangrijke mineralen als fosfaten en eiwitten worden eruit gefilterd en gebruikt als voedingsstof op de akkers. De rest wordt ondermeer gebruikt als strooisel in stallen voor het vee. Hierdoor blijken dieren minder last te hebben van gewrichtspijnen en dat scheelt weer in het medicijngebruik. Door ‘upcycling’ worden de andere reststoen ook gebruikt: in de toekomst drinken we water en eten we organische bestanddelen die beide teruggewonnen zijn uit dierlijke mest.”

Cruciale ontwikkelingen

Van Dijk stelt dat deze toekomst mogelijk is door een combinatie van mechanisering, automatisering en robotisering. “In 2025 werkt de boer vanuit zijn kantoor met zicht op computerschermen of elders met zijn smartphone. Robots rijden af en aan, onbemande vliegtuigjes en vaste sensorpalen brengen de bodemgesteldheid in kaart en het welzijn van het vee wordt gemonitord door sensoren in een diervriendelijke halsband. De individuele zorg voor gewas en dier wordt beter dan ooit tevoren: puur en eerlijk.”