Op Brightlands Campus Greenport Venlo werken ondernemers, wetenschappers en studenten samen op het gebied van onderzoek naar gezonde en veilige voeding, future farming en bio-circular. De campus is onderdeel van Brightlands, een open innovatie community van vier campussen in Limburg waar wordt gewerkt aan duurzaamheid, gezondheid, digitalisering en voeding.

Ondernemer Jan Klerken en hoogleraar Aalt Bast zijn nauw betrokken bij de campus in Venlo. ‘Venlo is wat mij betreft de expert als het gaat om onderzoek naar voeding en gezondheid’, aldus Aalt Bast, hoofd van University College Venlo.

De universiteit beschikt naast onderwijsfaciliteiten in het centrum van Venlo ook over zo’n 800 m2 laboratorium op Brightlands Campus Greenport Venlo, die gebruikt wordt voor multidisciplinair onderzoek van studenten. ‘We hebben op de campus bedrijven als buren, daardoor ontstaat er vanzelf een wisselwerking. Je komt elkaar tegen, raakt in gesprek. We zitten hier dicht op de markt. Voor onze studenten is dat interessant. Zij zien welke vragen er in de praktijk leven en leveren daar een concrete bijdrage aan. Dat is toch anders dan een gewone practicumopdracht.’

Jan Klerken is directeur van Scelta Mushrooms, een familiebedrijf waar alles draait om champignons. Het bedrijf kweekt en verwerkt ze tot een breed assortiment producten. ‘Voor het mkb is het lastig om alle nieuwe ontwikkelingen bij te houden. Door dicht op de campus te zitten, zit je bovenop de kennis. Studenten die op de campus rondlopen, maken het bedrijfsleven in de regio slimmer.’

French fries

Een van de eerste organisaties op de campus was Kokkerelli Kids University for Cooking Foundation, een initiatief van Jan Klerken dat voortkwam uit irritatie: ‘Spinazie groeit niet als blokjes in de vriezer en French fries worden niet van Fransen gemaakt. Kinderen moeten zelf zien waar voedsel vandaan komt.’

Jan startte met Kokkerelli tijdens de Floriade 2012. ‘Meer dan 10.000 kinderen hebben daar een workshop gevolg met groente en fruit. Na die workshops gingen de mondhoekjes van die kindertjes omhoog: ze hadden er plezier. Deze kinderen zitten nu in de brugklas en zijn onze ambassadeurs voor gezonde voeding.’

Unieke Leerstoel ‘Jeugd en Gezonde Voeding’

Een logisch vervolg op Kokkerelli was het verankeren van gezonde voeding in de samenleving. Daarom heeft Jan samen met andere bedrijven, Universiteit Maastricht en de campus in Venlo de academische leerstoel ‘Jeugd en Gezonde Voeding’ opgericht voor precompetitief onderzoek naar gezonde voeding in relatie tot jeugd en jongeren.

Jan: ‘Er is nog weinig bekend over effecten van voeding en hoe voeding bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Door alleen wetenschap en educatie samen te brengen om kennis te ontwikkelen en die over te brengen, kom je er niet. Het gaat erom dat de jeugd echt gezonder gaat eten. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor alle partijen. Ook voor het bedrijfsleven. Daarom hebben we samen de schouders onder deze leerstoel gezet.’

Directeur Saskia Goetgeluk van de Brightlands Campus Greenport Venlo: ‘Een unieke leerstoel, want fulltime (onderzoek en educatie), multidisciplinair door samenwerking van verschillende faculteiten en een grotere groep bedrijven uit de keten, met een maatschappelijk ingegeven thema.’

De leerstoel wordt de komende vijf jaar gefinancierd door onder andere Scelta Mushrooms, ZON fruit & vegetables, BASF, Seacon Logistics en regionale Rabobanken. Kokkerelli participeert als living field LAB met educatieve voedingsprogramma’s voor kinderen. Aalt ziet in de leerstoel een nieuwe stap: ‘Deze leerstoel slaat de brug tussen onderzoek en een belangrijke doelgroep: jeugd. Dat moet eraan bijdragen dat toekomstige generaties al vroeg in hun leven bewust andere voedselkeuzes maken, omdat die gezonder zijn.’

Jan: ‘We zijn maar eventjes hier op deze wereld en dan moet je het goed doen. Wij willen als bedrijven onze verantwoordelijkheid pakken en de handen ineen slaan om de jeugd te laten zien dat gezond ook echt lekker is.’

Eten is psychologie

De campus in Venlo huisvest drie geavanceerde laboratoria van het Centre for Healthy Eating & Food Innovation (HEFI) en het onderzoekscentrum Food Claims Centre Venlo (FCCV) van Maastricht University. Deze laboratoria zijn niet alleen van groot belang voor studenten en onderzoekers, maar ook voor ondernemers, voor hun kennis en innovatie vraagstukken.

‘Om als campus succesvol te zijn, is een dergelijke voorziening een must’, aldus Saskia. Hier vindt onderzoek plaats naar hoe voeding het maagdarmstelsel en daarmee de gezondheid beïnvloedt. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de psychologie van eten, naar voedselinnovatie en hoe je wetenschappelijk kunt aantonen dat voeding veilig en gezond is.

Er zijn ook andere onderzoekslocaties op de campus gevestigd, zoals Bright Labs, voor de analyse van inhoudsstoffen in producten en BrightBox (future farming). Dit jaar opent ook het Nutritional Concepts Lab haar deuren. ‘Er zitten hier innovatieve R&D-bedrijven rond hightech & agro zoals Blue Engineering en Botany. Via het Bio Treat Center werken we innovatieve teelttechnieken en bio-circulair. Naast de universiteit zijn ook HAS Hogeschool, Fontys en Citaverde hier gevestigd. De hele relevante kennis- en educatiekolom vind je op de campus.’

Aalt: “We zitten hier als universiteit op de perfecte plek met onze labs waar alles rond voeding, gezondheid en veiligheid onderzocht kan worden. Dit gebeurt multidisciplinair: we combineren alle aspecten van voeding met elkaar: van consumentengedrag tot aan EU-regelgeving op het gebied van voeding. Door fysiek op de campus te zitten, staan we als universiteit direct in contact met het bedrijfsleven op de campus: bedrijven kunnen hier gemakkelijk binnenlopen met hun vraag.’

Let food be your medicine

Jan werkt vanuit Scelta Mushrooms intensief samen met de onderzoekers op de campus: ‘We zijn 15 jaar geleden gestart met onderzoek naar inhoudsstoffen: wat zit er nog meer in de champignon dat gezond is voor de mens? Intussen hebben we samen met Brightlands het DNA van de champignon ontrafeld en daar doen we als bedrijf ons voordeel mee. Deze kennis over inhoudsstoffen wordt alleen maar belangrijker: natuurlijke producten, duurzame smaak en gezondheid zijn key drivers. Let food be your medicine!’

Netwerkcampus

Brightlands Campus Greenport Venlo is een netwerkcampus voor binnen en buiten de regio. Jan: ‘Geen hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten met een hek eromheen, maar een open setting waarin bedrijven en wetenschappers binnen én buiten de fysieke campus elkaar voortdurend ontmoeten. Zo maken we met elkaar de economie van deze regio sterker en toekomstbestendiger.’

Voor Aalt voelt de campus als een goed zittend pak: ‘Hier komt alles bij elkaar: veel mkb-ers met concrete vragen, vraaggericht onderzoek, ondernemer gedreven, slim onderwijs en een bruisende omgeving met leergierige mensen die willen participeren in de ontwikkelingen die er zijn. Daarin zijn we toonaangevend. De puzzel past hier in Venlo perfect in elkaar.’


Hubert Mackus

Gedeputeerde Landbouw Provincie Limburg

Perfect podium

De Brightlands Campus Greenport Venlo als vertrekpunt voor de Dutch Agri Food Week. Is er een beter bewijs voor de stormachtige ontwikkeling die de campus doormaakt? Ik denk het niet. Sinds de Floriade in 2012 hebben zich 45 organisaties in de markante gebouwen langs de A73 gevestigd, het aantal werknemers nadert de 600 en dagelijks zijn hier al meer dan 400 studenten en docenten aan het werk. Indrukwekkende cijfers die zowat elke week naar boven worden bijgesteld.

De Venlose campus, de vierde Brightlands Campus in Limburg na de Chemelot, Health en Smart Services, is in een recordtempo uitgegroeid tot een innovatieplatform voor de agrofood. Met gloednieuwe state-of-the-art laboratoria en incubators, met proefvelden en proefkassen. Zoals het Bio Treat Center, bedoeld voor de verwerking van biomassa en reststromen tot halffabricaten en producten voor de biobased economy. Of de splinternieuwe Cooker, een faciliteit die de mogelijkheid biedt een uitgekiend, individueel voedingspatroon voor iedereen op te stellen.

De Dutch Agri Food Week is een perfect podium om de ontwikkelingen op deze campus te tonen. Ook nog eens midden in het tweede tuinbouwgebied van Nederland waar een kwart van alle vollegrondsgroente wordt geteeld. Een regio met een sterke focus op export en logistiek.

Met een innovatief MKB dat op de campus terecht kan met alle vragen en ideeën over technologische innovaties, circulaire landbouw en gezonde voeding. Een platform waar ondernemers allianties en clusters vormen, samen met wetenschappers en kennisinstellingen. Mooi voorbeeld van de intensieve samenwerking is de recent gestarte leerstoel ‘Jeugd en Gezonde Voeding’. We zijn trots op deze campus in Venlo en gaan verder op de ingeslagen weg.  

Start Dutch Agri Food Week op Brightlands Campus Greenport Venlo

Tijdens Dutch Agri Food Week, van 5 tot en met 16 oktober, kan iedere Nederlander zelf een kijkje nemen bij de ondernemer, boer, wetenschapper en student die zorgen voor ons dagelijks eten en het toekomstige voedselsysteem. Tijdens deze week staan voedsel, voedselinnovatie en de voedselproductie in de spotlight.

Met Tomorrow’s Food opent de campus in Venlo op 5 oktober de Dutch Agri Food Week voor business, wetenschappers en beleidsmakers. Naast pitches van start-ups en wetenschappers, is er een interactief innovatieplein met een live uitzending van omroep BNR, workshops, innovatieve samples en schaalmodellen, innovatiesessies en inspirerende presentaties over Tomorrow’s Food.

Saskia Goetgeluk is directeur van Brightlands Campus Greenport Venlo: 'Voedselinnovatie zit in het DNA van onze campus. Mkb, start ups, wetenschappers en studenten werken hier iedere dag samen aan innovaties op het gebied van gezonde voeding, van kweken en telen, van alternatieve grondstoffen en voedingsbronnen. Venlo is met Brightlands Campus Greenport Venlo een belangrijke motor op het gebied van innovatie, ondernemerschap en aantrekkelijk onderwijs in de agri-, food- en tuinbouwsector. Dit laten we tijdens DAFW graag zien!'

Tomorrow’s Talent
Deze opening is het startschot van 10 dagen die volledig in het teken staan van de agrifood sector. Studenten en young professionals ontmoeten tijdens Tomorrow’s Talent op 9 oktober innovatieve bedrijven uit de regio. Tijdens de themabijeenkomst ‘Anders Boeren’ op 10 oktober staan nieuwe verdienmodellen voor boeren en tuinders centraal. Pluimveehouders kunnen op 12 oktober kennismaken met de nieuwe eierraap-robot CollEGGtor en op 14 oktober is er een Food Film Festival dat helemaal draait om insecten.

Kijk voor het volledige programma op www.brightlands.com/dafw