“Onze missie is om Nederland gezonder te maken. Veel mensen hebben moeite om de aanbevolen hoeveelheid groente ’s avonds te eten, vooral kinderen vinden het al snel teveel. Door tussendoor een handje snackgroente te eten, krijgen ze toch de benodigde hoeveelheid binnen. Daarnaast zijn snackgroenten een prima alternatief voor snoep.”

Lekker zoet

De snackgroentes zijn al bijna overal verkrijgbaar. In de supermarkt, bij pompstations, in bedrijfskantines en nu ook als pilot bij verschillende sportverenigingen. “We proberen het daarmee gewoon te maken om tussendoor ook groente te eten en niet alleen bij de warme maaltijd.” De snacktomaten zijn kleiner, zoeter dan een gewone tomaat en hebben verschillende kleurtjes. “Dat komt door plantenveredeling; steeds de rassen met de beste eigenschappen met elkaar kruisen tot het gewenste resultaat bereikt is. Greenco is daar heel ver in. Er zijn rode, gele, oranje en bruine snacktomaatjes. “De gele is het zoetst, gevolgd door de rode. De oranjekleurige zijn wat vlakker van smaak en de bruine smaakt wat kruidiger.”

Supergezond

Tomaten zijn gezond, stelt Vanlier: “Rijk aan vitamine C en kalium, vol voedingsvezels, calorie-arm en ze bevatten geen vet. Alleen al daarom passen ze prima in het dagelijkse voedingspatroon. Daarnaast is het handig meenemen om onderweg lekker van te eten. Wie snackgroentes eet, komt bijna vanzelf aan de aanbevolen hoeveelheid.”

Op de verpakkingen van de snacktomaatjes staan leuke ‘weetjes’ zoals ‘Spieren zijn dol op tomaten, zoek geen ruzie met een tomaat’. “Dat doen we om een gedragsverandering te bevorderen, het zou prachtig zijn als iedereen wat vaker snackgroenten eet.” De tomaatjes worden het hele jaar in Nederland gekweekt in de duurzame Greenco kassen.