Jan Verhoeven
Akkerbouwer

"We hebben de fytobak nu ruim een jaar in gebruik en tot dusver werkt het allemaal goed'', vertelt Jan Verhoeven van het gelijknamige loonbedrijf tussen alle drukke zomerwerkzaamheden door. Samen met zijn zoon Marcel heeft hij een gespecialiseerd gewasverzorgingsbedrijf voor akkerbouw- en groentengewassen. Een belangrijke klus op het bedrijf is het spuiten van de gewassen tegen allerlei ziekten, plagen en onkruiden. Daarvoor heeft het bedrijf drie grote spuitmachine ter beschikking. "Hoewel we alle gewasbeschermingsmiddelen altijd zo nauwkeurig mogelijk per gewas proberen te doseren, blijven er toch nog wel eens wat restjes over. Voorheen vingen we die restvloeistoffen op en reden we die met een mesttank verdund over het land uit. Dat is weliswaar wettelijk toegestaan, maar het was – hoe je het ook wend of keert – geen fraaie oplossing'', zo blikt hij terug. Daarom zocht hij naar een nettere oplossing en die vond hij met de fytobak.

Biologisch filterbed

Het principe van de fytobak is afgeleid van het al langer bestaande biobed. Hierbij wordt (chemisch) afvalwater door een biologisch filterbed geleid, waarbij bacteriën zorgen voor de afbraak van de chemicaliën. De fytobak is in feite een doorontwikkelde versie van dit biobed.

De basis van de fytobak is een grote, overkapte kunstof of betonnen bak. Onder de kap is een irrigatie of druppelsysteem gemonteerd dat het afvalwater gedoseerd door de verschillende lagen in de fytobak leidt. Bij Verhoeven is de bak gevuld met een mengsel van stro (30%) en grond (70%). De bacteriën in de grond zorgen voor de afbraak van de chemicaliën, het stro voedt en stimuleert de werking van de bacteriën. De aanvoer van de restvloeistoffen – die bij het (her)vullen en schoonmaken van de veldspuiten op een overkapte, betonnen spoelplaats wordt opgevangen –  gebeurt vanuit een opvang- of buffertank waarin alle afvalstromen worden verzameld. Van hieruit wordt het afvalwater geleidelijk over de fytobak verdeeld.

Investering in de toekomst

Hoewel met de fytobak een investering van ruim €20.000 is gemoeid – die zakelijk bekeken niet direct iets oplevert voor het bedrijf –  is Verhoeven er van overtuigt dat de installatie indirect z'n waarde zeker zal uitbetalen. "Ik zie het als een investering in de toekomst voor ons bedrijf. Als loonbedrijf hebben we een verantwoordelijkheid naar onszelf, onze klanten en zeker ook naar alle mensen in onze omgeving om netjes om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen. Met deze fytobak lopen we voorop in milieuvriendelijk werken. En ook belangrijk: hier kan mijn zoon Marcel, die het bedrijf nu aan het overnemen is, in ieder geval weer een flink aantal jaren mee vooruit.''