Al bijna twintig jaar staat Konijn aan het roer van de boerderij. “We zijn in 1997 begonnen als biologische boerderij. Vanaf 2005 zijn we onze processen bio-dynamisch gaan inrichten”, vertelt hij. “Het verschil tussen de twee zit hem voornamelijk in het feit dat wij minder ingrijpen in natuurlijke processen en ernaar streven een gesloten kringloop op ons bedrijf te voeren. Zo komt het gras en de hooi voor de dieren van onze eigen grond, en wordt de mest van onze dieren weer gebruikt om diezelfde gewassen te laten groeien. Ook houden wij rekening met de stand van verschillende planeten en de invloed die zij hebben op de natuur.”

Biologisch aanbod

Ondanks het feit dat zijn bedrijf nog een stapje verder gaat dan ‘gewoon’ biologisch, is Konijn blij met de groeiende populairiteit van biologische producten. Zo is biologisch vlees diervriendelijker, wordt de groei niet versneld met hormonen, en krijgen de dieren geen preventieve antibiotica toegediend. Er wordt geprobeerd de dieren eerst op homeopatische wijze te genezen. Ook worden er bij het verwerken van het vlees nauwelijks toevoegingen en een zeer beperkt aantal toegestane E-nummers gebruikt. Er is bovendien een goede controle. Konijn: “Tegenwoordig heeft iedere supermarkt een biologisch aanbod. Gelukkig is de term beschermd, dus kan je er als consument van uitgaan dat alles wat biologisch wordt genoemd, ook biologisch is. Daar wordt op gecontroleerd door Stichting SKAL, die in Nederland toezicht houdt.” Helaas geldt deze bescherming niet voor de term ‘natuurlijk’; tegenwoordig ook gebruikt voor veel producten, maar helaas niet gecontroleerd en daarom niet per definitie gezonder en zeker niet biologisch.
Konijn: “De afgelopen jaren heeft onze sector geprobeerd mensen te informeren over de voordelen van biologische producten. En met succes: de omzet zit nog altijd in een groei.” Wel vindt Konijn dat er nog een vooroordeel te ontkrachten is. “Biologisch hoeft niet duurder te zijn. Het gaat er uiteindelijk om dat je als consument bewuster gaat consumeren. En ik weet inmiddels uit ervaring: eet iets minder en investeer in producten van hoge kwaliteit en je bent niet duurder uit. Haal daarnaast je producten bij de boer aan huis. Het kost wat meer energie, maar je wordt beloond met gezondere producten met veel meer smaak.”