Douwe Monsma
Landbouwer

Monsma: “Ik heb samen met andere boeren een windmolenpark opgericht. Er staan 36 superturbines die stroom leveren voor ongeveer 88.000 huishoudens.” Dat plan en de uitvoering ervan bezorgde hem de nominatie, het windmolenpark is uiteindelijk verkocht aan Nuon. Monsma teelt op zijn 300 hectare vollegrond groentes als aardappels, uien, wortelen, bieten, sperziebonen, broccoli, rode en witte kool.

Nieuwe plannen

Monsma is continu bezig zijn bedrijf te verduurzamen. “Er ligt 850 vierkante meter zonnepanelen op de daken en die zorgen ervoor dat het bedrijf bijna zelfvoorzienend in stroom is. Er staan vier windmolens op mijn grond die indirect ook voor groene stroom zorgen.” Monsma stelt dat biologische landbouw op zichzelf al duurzaam is, maar dat hij de kringlopen zoveel mogelijk wil sluiten. “Ik werk samen met een biologische veehouder, hij neemt veevoeder af en ik krijg mest van hem. We proberen zo min mogelijk logistieke bewegingen te maken, dat scheelt in CO2 uitstoot. Op termijn wil ik daar nog verder in gaan, we onderzoeken of melkveehouderij past binnen mijn bestaande bedrijf. Het ontbreekt me echter nu aan voldoende kennis om dat al ten uitvoer te brengen en daarnaast zal er dan ook organisatorisch het één en ander moeten gebeuren.”

Steeds stapje verder

Kringlopen zoveel mogelijk gesloten maken is echter niet het enige. “De machines rijden hier op sporen zodat de grond minder ingedrukt wordt. Dat geeft een betere beworteling en groei van de gewassen, waardoor minder meststoffen nodig zijn. Minder meststoffen betekent weer minder transportbewegingen.” Deze boer is nog lang niet klaar met zijn plannen, want ook de opslag van de eigen producten in koelsystemen kan duurzamer. “Ik denk dat er duurzamer koelsystemen bestaan en door toepassing daarvan wordt het hele bedrijf weer wat duurzamer. Ik ben me daar nu in aan het verdiepen, want het betekent ook forse investeringen.